Warning: is_readable(): open_basedir restriction in effect. File(/data/c/f/cf1f31cb-baa8-403c-b98d-f447d8e41682/detskemeditacie.sk/web/wp-content/plugins/wow-carousel-for-divi-lite/wow-divi-carousel-lite.php/languages/divi-carousel-lite-sk_SK.mo) is not within the allowed path(s): (/nfsmnt/:/data/:/usr/share/php:/usr/bin/:/apachetmp:/tmp/:/var/tmp/:/dev/urandom:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/ImageMagick-6.9.11/bin-q16/:/usr/local/bin/:/etc/ssl/certs/ca-certificates.crt:/usr/lib/php:/usr/php80/bin/) in /data/c/f/cf1f31cb-baa8-403c-b98d-f447d8e41682/detskemeditacie.sk/web/wp-includes/l10n.php on line 763
Blog - Detské Meditácie

BLOG

Téma: MEDITÁCIE

Meditovať sa dá rôzne, existuje veľa techník a každému vyhovuje nejaká… Na mojich kurzoch učím deti, že meditovať znamená sústrediť sa na to, čo v danej chvíli robíme, čiže môžeme pokojne meditovať pri hre, pri tanci, pri kreslení, keď snívame o pekných veciach, alebo keď sa sústredíme na náš dych. V tomto článku si môžete prečítať, ako detské meditácie prebiehajú a akým prínosom môže byť pre deti čas strávený relaxom pri pokojnej hudbe a naladení sa na seba. A možno nájdete medzi riadkami inšpiráciu, ako by ste si mohli spríjemniť rodinné chvíle trebárs aj peknou spoločnou meditáciou.

Téma: EMÓCIE

Všetci určite dôverne poznáme chvíle, keď nezvládame riešiť situácie, ktoré nás emočne „rozhojdajú“, s nadhľadom a pokojom hodným Buddhu. Nevadí. Dôležité je netrestať sa za naše prípadné alebo neprimerané emocionálne výbuchy a radšej sa skúsme zamyslieť nad tým, prečo sa nám stali, či opakovane dejú (a, navyše – v tej najnevhodnejšej chvíli!). U detí to nie je inak. Tiež majú svoje dni či chvíle, keď nimi lomcuje zlosť, nervozita, keď plačú „bezdôvodne“ a vynucujú si pozornosť spôsobom, ktorý v danom okamihu nezapadá do nášho scenára. O tom, ako to zvládať alebo ako sa na to môžeme pozerať, som sa podelila s čitateľmi časopisu Moja psychológia v článku Nezvyšujte hlas. Možno v ňom nájdete inšpiráciu aj vy.

Téma: STARÍ RODIČIA

Vianoce sú skvelou príležitosťou na pomyselný návrat do detstva. Práve v ňom vyviera prameň čistej a spontánnej radosti a prirodzenej dôvery v kúzla. A čím sme dospelejší, tým viac sa v nás zakoreňujú momenty, keď sme sa cítili šťastní a bezstarostní. Som si viac než istá, že v pomyselnej ankete o top šťastných spomienkach z detstva by percentuálne najviac bodov získali určite všetky tie vzácne a nezabudnuteľné okamihy strávené so starými rodičmi. Pre každé dieťa sú jeho starkí oázou bezpečia a zázemím istoty. Ich náruč plná lásky, oddanosti a porozumenia dáva vnúčatám pocit bezpodmienečného prijatia, po ktorom tak veľmi túži každé ľudské mláďa. Naladiť sa na krásne spomienky so starými rodičmi – či už s vianočnou náladou alebo hocikedy počas roka a pripomenúť si dôležitosť tohto medzigeneračného vzťahu môžete aj pri čítaní článku na túto tému pre časopis Moja psychológia.